Tandemtour 2002

Tiny en Anton samen op de tandem door Noordoost-Duitsland en langs de Elbe

We zijn zo al met al gezellig een uurtje op de koffie geweest, maar toen werd het wel even tijd om verder te gaan. Bovendien Andreas had ook nog zo het een en ander te doen. Ze reden we even later verder, genoten van het uitzicht, wat bij mooi weer als vandaag zeer tot zijn recht komt.
Het was trouwens te merken dat het zaterdag was want het behoorlijk druk met andere fietsers. Hele families kwamen ons tegemoet op de fiets.Omdat we nog vol zaten met koffie reden we een uitspanning voorbij.

Bij oude eiken is het goed rusten
Bij oude eiken is het goed rusten
We stopten pas bij een oude eik waar een gedenksteen was die ons moest herinneren aan een slag van de Pruisen tegen de keizerlijke legers van Napoleon. We stonden nu trouwens ook voor de keus of linksaf door Altenzaun langs de Elbe of rechtdoor de Elberoute volgen. We besloten dat het sneller was om langs Altenzaun richting Arneburg te rijden. Het was een rustige weg, om niet te zeggen doodstil. We kwamen op een gegeven moment op het terrein van een kerncentrale waarvan de bouw waarschijnlijk sinds “Die Wende” was stilgelegd. Bomen en planten waren op de omliggende terreinen al weer hoog opgeschoten en de stalen kern van het reactorvat stak roestig boven de nooit voltooide mantel uit.
Persoonlijk vind het altijd wel een mooi gezicht als de natuurlijk weer zijn plek herneemt.Verderop gekomen kwamen we bij het gebouwencomplex wat deel uitmaakte van de geplande kerncentrale. Grote delen stonden leeg en spoorrails waren ontmanteld. In tegenstelling tot andere leegstaande gebouwen uit de DDR-tijd werden deze nog onderhouden, geen naargeestige gebouwen met kapotte ruiten en overal uit dakgoten en raamopeningen opschietende bomen en struiken. Alhoewel wij daar zelf niet zoveel last van hebben, maar als je daar woont en je hebt geen werk en er is geen geld om er werk van te maken word je er volgens mij niet erg vrolijk van.
Onbegrijpelijk tientallen roestende diesellocs op een rijtje.
Al deze gedachten schieten door je hoofd als je zo langs dit alles fietst, maar stonden er verder maar niet bij stil. Arneburg stond op de borden later Storkau, Hämerten.
Waterpoort aan de Elbe in Tangermunde
Waterpoort Tangermünde
Eenmaal in Tangermünde aangekomen besluiten wij om alvast uit te kijken naar een overnachtingsplek. Helaas is het twee minuten over vier dus de VVV is net dicht. Na wat rondgekeken en -gehobbeld te hebben, want alom granieten keitjes, rijden we het stadje weer uit . We steken de Tanger over passeren Bölsdorf naar Buch. Daar proberen we ergens een kamer te vinden. Hotel zit vol en als wij onze slag willen slaan bij een pension (nee 2 pensions na elkaar) vangen we daar ook bot. Niemand aanwezig. Waarschijnlijk naar het kinderfeest dat bij de sportplaats werd gehouden. We weten niet zo gauw hoe we dat zullen oplossen, want volgens onze kaart is er voorlopig nog geen camping te verwachten. Dus rijden we maar weer verder, dan staat bij de kerk een bord met wetenswaardigheden over de omgeving. Als we dat bord raadplegen blijkt er verderop een camping te zijn! Dat probleem dus ook weer opgelost!

Dus we rijden over Schelldorf, Grieben naar Bittkau. Een bordje met het campingsymbool. Na wat omtrekkende bewegingen vinden we inderdaad de camping, een grote verblijfscamping.
We stellen prijs op een rustige plek niet te ver van de toiletten. Inderdaad niet ver van het toilet, maar gelukkig stond de wind goed, want anders was het niet te harden geweest vanwege de stank van de rioolzuivering.
Na de tent te hebben opgezet was het op het terras goed toeven, zie nevenstaande foto ?
Ontspannen op terrasje van de camping in Bittkau. Proost Anton
Proost, Anton!